Wysłany: 17-09-2008, 17:00 Ewidencja nieczystości ciekłych od 1 października
www.gmina-pawlow.pl napisał/a:
Urząd Gminy w Pawłowie informuje, że Rada Gminy w Pawłowie uchwałą nr VII 48/07 z dnia 17 maja 2007r. przyjęła regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie gminy Pawłów. W regulaminie znajdują się zapisy dotyczące obowiązków właścicieli nieruchomości w zakresie gromadzenia nieczystości ciekłych w zbiornikach bezodpływowych. Zgodnie z § 8 pkt 3. właściciel nieruchomości zobowiązany jest do udokumentowania sposobu i częstotliwości korzystania z usług wykonywanych w zakresie odbierania odpadów komunalnych czy opróżniania zbiorników bezodpływowych przez pobieranie, przechowywanie i okazywanie na żądanie Gminy dowodów wykonywania tych usług poprzez uprawnione jednostki.
Zgodnie z powyższym od 1 października 2008 roku rozpocznie się ewidencja zbiorników bezodpływowych na terenie gminy Pawłów. Mieszkańcy niepodłączeni do kanalizacji sanitarnej, będą wzywani do przedłożenia dokumentów potwierdzających wykonywanie obowiązków w zakresie usuwanie nieczystości ciekłych tj. w szczególności - umowy na odbiór ścieków z tzw. szamb zawartej z przedsiębiorcą posiadającym koncesję na prowadzenie działalności gospodarczej w tym zakresie, a także dowód uiszczenia opłat za wywóz nieczystości ciekłych.
Informujemy, że zgodnie z art.10 ust.2 i 2a ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, właściciel który nie wykonuje obowiązków określonych w ustawie i regulaminie popełnia wykroczenie i może być ukarany karą grzywny przez sąd grodzki.
Jak uważacie takie ewidencja pomoże w dbaniu o ochronę środowiska?
Myślę, że tak, taki system powinien być już wcześniej wprowadzony. Nagminne stało się wypuszczanie ścieków na jakieś pola, niedość że do gruntów przedostają się wszelakie bakterie, to jeszcze sąsiedzi uraczają się specyficznym "aromatem". Najgorsze jest to, że ludzie mieszkający blisko ujęć wody pitnej, leją ścieki bez pardonu. Wprowadzenie ewdiencji powinno ukrócić to zjawisko.
Masz Robercie rację! W tej chwili mieszkaniec, który nie ma przyłącza kanalizacyjnego będzie wzywany do gminy celem przedłożenia umowy z odbiorcą nieczystości ciekłych oraz ostatnich faktur/rachunków za wywóz. Skończą się takie praktyki!
Mieszkańcy nie mający kanalizacji są wzywani do urzędu celem przedłożenia stosownych umów z wywożącym ścieki... idzie to miejscowościami ale nie wiem ile z nich już było skontrolowanych...
A to trzeba mieć umowę na wywóz nieczystości czy tylko faktury wystarczą na potwierdzenie faktu? Bo idę o zakład że 99,99% ludzi niepodłączonych do kanalizacji nie ma umów na wywóz.
A nie wiesz jakie kary przewidziane są za nieposiadanie dokumentów?
Nic to nie da... mało jest takich co nie płacą i nic im nikt nie robi... u mnie na wsi mogę podać kilku... puszczają szambo w rów i nic im nikt nie powie
Spokojnie na każdego przyjdzie pora! Tj pisałem ewidencja jest powoli wdrażana. Pierwsze wnioski na policję o ukaranie są już kierowane. Kto tak robi prędzej czy później się na tym przejedzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum